Aika:
2023: 25.-26.2., 25.3., 15.4., 9.9., 14.10., 11.11. ja 9.12. (osa lähi- osa etäpäivinä)
2024: 4 päivää keväällä 2024 (osa lähi- osa etäpäivinä)
Lisäksi 9 vertaisryhmäkertaa ja 3 omaa henkilökohtaista sessiota.
Paikka: Järvenpää -talo, Järvenpää ja zoom.
Hinta: 950 + alv 24%
Oppaana: NLP Trainer’s Trainer, psykoterapeutti, psykologi, YTM Veli‑Matti Toivonen.
Ilmoittautuminen ja tiedustelut: Veli-Matti Toivonen, veli-matti.toivonen@vmt.inet.fi, 0400 756 670
Spirituaalinen muutos tarkoittaa sitä, että minänäkökulma, tämä minä, joka on kaiken keskipiste ja samalla melkein kaikesta irrallinen, tämä arkiminä, joka haluaa, hankkii ja toivoo ja joka pelkää menettävänsä mitä on saanut, korvautuu kokonaisvaltaisemmalla näkökulmalla, sellaisella, joka näkee itsensä jonkin suuremman osana. Kun näkee itseä isomman kokonaisuuden ja itsensä siellä, elämä rauhoittuu, saa syvemmän merkityksen/sisällön/suunnan ja järkevöityy. Näin ainakin monet antiikin filosofit lupasivat.
Tämä minäkeskeisen elämän korvaava näkemys, sanotaan sitä nyt ’maailmassa läsnäoloksi’, on samaan aikaan kokemuksellinen, tiedollinen ja elämälle merkitystä ja suuntaa antava. Pelkästään tiedollisena se voi jäädä analysoinniksi, joka ei kenenkään elämää muuta; pelkästään kokemuksellisena se voi jäädä huikaisevien kokemusten metsästämiseksi vähän kuin huumeiden käyttäjillä, mutta ei anna muuta merkitystä tai suuntaa elämälle; pelkästään elämälle suuntaa antavana, ilman tietoa ja kokemuksellisuutta, se voi kääntyä velvollisuudeksi ja suorittamiseksi. Siksi tarvitaan nämä kaikki samaan aikaan.
Monilla on joogan, mietiskelyn, retriittien tai muuta kautta kokemuksia maailman (ja itsen) kokonaisvaltaisemmasta ymmärtämisestä. Entä jos suhtauminen elämän eri asioihin olisi pysyvämmin sellaista: rauhallista, järkevää, kokonaisvaltaista, ehyttä, vapaata oman henkilökohtaisen taustan illuusioista? Entä jos tavallisen minänäkökulman sijaan olisimme läsnä, ei pelkästään jossakin tilanteessa, vaan maailmassa.
Tällainen muutos tehdään ”itse, mutta ei yksin”. Valmentaja/koutsi voi olla ’metodisena’ oppaana, siinä kuinka se yleensä menee, vaikka ei voi kenenkään puolesta ratkaista muutoksen suuntaa ja kaikkia ratkaisuja matkan varrella.
Mistä tietää, että on matkalla oikeaan suuntaan? Matka ohjaa kulkijaa ja viimeistään päämäärä muuttaa hänet: hän muutti itseään päästäkseen päämääräänsä ja sinne päästyään päämäärä muutti hänet. ”Mikään ei muuttunut, mutta kaikki on toisin” kuten tällaisista muutoksista joskus sanotaan.