Runsaus on eri asia kuin rikkaus. Runsaus on aina olemassa ympärillä. Sen voi huomata, sallia ja sitten astua siihen, osallistua. Rikkaus kerätään, sen puolesta raadetaan tai taistellaan, sitä puolustetaan, siitä tulee päämäärä sinänsä niinkuin vallasta tai julkisuudesta voi tulla.

Runsaus ei liity omistamiseen, se on enemmänkin ’virroissa’ olemista, vastaanottamista, sallimista, jakamista ja irtipäästämistä. Runsaudessa ei ole mitään kokoamista. Rikkaus on usein sitä, että ei näe runsautta ja siksi koittaa kerätä vastaisuuden varalle jotain, mitä ei osaa käyttää nyt. Usein rikkauden kerääjä elää puutteen maailmassa: tarvittavia asioita ei ole tarpeeksi, niistä pitää tapella. Jos ihmisellä on kymmenen miljoonaa euroa ja hän hankkii lisää ja pelkää, että menettää osan rahoistaan, hän elää puutteen maailman säännöillä ja rahoistaan huolimatta puutteen maailmassa. Hän on runsauden ulkopuolella oleva rikas köyhä.

Runsaudessa eläjä ei odota, että ’alan toteuttaa unelmiani sitten kun minulla on paljon rahaa (ja mistä sitä oikein saisi)’, vaan hän alkaa toteuttaa unelmiaan ja kaikki se raha ja muut resurssit, mitä tarvitaan, ilmestyy ikään kuin itsellään. Runsaudessa eläjällä ei ole koskaan puutetta, mitään tärkeätä ei jää tekemättä, mutta silti hänellä ei välttämättä ole yhtään ylimääräistä. Rahan, tavaran, ystävien, koulutusten tms. kerääminen vastaisen varalle tai jostain muusta syystä ei kuulu runsaudessa elämiseen.

Oma polku on tie runsauteen

Mistä runsaus löytyy? Olennaista on löytää oma polku elämässä: ”astu omalle polulle, sieltä löytyy kaikki.” Kun oma polku on löytynyt, tehdään niitä asioita, jotka siellä tulevat vastaan. Omalla polulla saa kaiken mitä siellä oikeasti tarvitsee (mutta ei välttämättä mitään enempää). Usein se joka hakee rikkautta (tai valtaa, julkisuutta, menestystä), ei tiedä vielä mihin on menossa. Rikkaus ei voi olla elämän suunta. Surullista on jos omaa suuntaa ei koskaan löydäkään, jää vain raha.

Rahassa ei ole mitään vikaa sinänsä, mutta (pelkän) rahan hankkiminen voi viedä sivupolulle, pois omalta polulta, ja aikaa menee turhaan hukkaan. Jos et tiedä mitä haluat, niin työstä sitä, mutta älä tuhlaa aikaa turhan rahan hankkimiseen. Ihmiset, jotka ovat löytäneet oman polkunsa eivät tuhlaa kauheasti aikaa ja ajatuksia rahaan, valtaan tai julkisuuteen, he elävät omaa elämäänsä …

Puutteen ja runsauden maailman säännöistä on tarkemmin MINÄTYÖ kirjassa, kts. KIRJAT