Kun Bill Gates, Steve Jobs ja muut 13 – 16 vuotiaat pojat opettelivat ohjelmoimaan 1970-luvulla ja viettivät lähes kaiken vapaa-aikansa tietokoneiden kanssa, he eivät tienneet millaisessa nosteessa olivat, he vain rakastivat sitä, mitä tekivät. Noste on jokin uusi asia, joka syntyy. Sitä ei vielä nähdä, sillä ei ole nimeä, sen merkitystä ei ymmärretä, mutta se tulee viemään mukana olijat pitkälle. 

Niinkuin Gatesista ja muista tiedetään, noste voi jatkua vuosikymmeniä. Noste nostaa usein joukon, ryhmän ihmisiä samaan aikaan. 

Kun on nosteessa, ei tarvitse tehdä työtä (mutta mielenkiintoista tekemistä on vain kuinka paljon), ei tarvitse myydä (yhteistyökumppanit ja muut asiasta kiinnostuneet ja kiinnostuvat löytyvät kuin itsestään) eikä tarvitse markkinoida (asia itse houkuttelee siitä kiinnostuneet paikalle). Nosteessa olija elää runsaudessa, hänellä on yltäkylläisesti kaikkea mitä hän tarvitsee, sekä aineellisesti että aineettomasti. Nosteessa olijan ei yleensä kannata enää olla palkkatyössä. 

Nosteet syntyvät aina markkinoiden ja yleisten totuuksien ulkopuolella, marginaalissa, ja ovat vähintäänkin outoa, usein naurettavaa, joskus jopa inhottua. Nosteen löytänyt tai siihen eksynyt pysyy siellä, koska on innostunut aiheesta, usein rakastaa sitä, eikä piittaa muiden välinpitämättömyydestä, epäuskosta tai pilkasta. Noste ei ole uusi muoti, vaikka nosteesta voi tulla pitkän ajan kuluttua sekin. Mutta muotikaan ei pysty lopettamaan nostetta, se jatkuu muodin jälkeen. Mediassa ja muussa julkisuudessa nosteita ei näy, ennenkuin ne vuosien tai yleensä vuosikymmenien jälkeen ovat lyöneet läpi. 

Minä tiedän, koska olen ollut pienemmissä ja suuremmissa nosteissa, tässä viimeisessä 20 vuotta, ja 19 vuotta siitä en tiennyt olevani siellä, tein vain (taas) sitä, mitä rakastin. 

Nostetta ei voi suunnitella, siihen voi eksyä tai sen voi löytää vahingossa, usein kun tekee sitä mitä rakastaa (muttei aina silloinkaan). Ehkä ainoa mitä voi toivoa, on nosteen koko: haluan 3, 5, tai 8 vuoden nosteen. 

Toisaalta jokainen meistä on ollut pienemmässä tai suuremmassa nosteessa, tai ainakin seurannut läheltä ja tuntee ilmiön. Nyt muutoksen ajassa nostepaikkoja on paljon aikaisempaa enemmän. Minkä kokoisen nosteen sinä haluat seuraavaksi?