Aika moni filosofi on viime aikoina kirjoittanut kirjoja rakkaudesta, esim. Zygmund Bauman, Luc Ferry, Alain Badoui ja André Comte-Sponville. Viimeksi mainittu julkaisi esseen rakkauden kolmesta muodosta (La sexe ni la mort, Albin Michel, 2012), jotka ovat Eros, Filia ja Agape.

Eros on rakkautta, joka ottaa ja kuluttaa. Se on halua ja intohimoa. Se liittyy ennenkaikkea valloittamiseen ja nautintoon. Eroottinen (intohimo)rakkaus saa voimansa usein enemmän poissaolosta kuin läsnäolosta. Halu sammuu, kun se on tyydytetty ja syttyy uudestaan vasta kun huomio on suuntautunut muualle ja halun kohde on poissa. Eros elää siis sekä poissaolosta että läsnäolosta.

Filia on toisenlaista rakastamista, iloa siitä, että se tai hän, jota rakastaa on olemassa tai läsnä. Ajattele iloa ja yllätystä, kun näet yllättäen hyvän ystävän kadulla. Hymy, joka tulee itsellään kasvoille, ilo ja säteily, joka syttyy. Filia on iloa jonkun pelkästä olemassaolosta (ihmisen, asian). Ilo tulee vain toisen/sen olemassaolosta, se ei ole mitään mietittyä, analysoitua tai laskelmoitua. Filiassa rakkaus tulee olemassaolosta ja läsnäolosta, usein silloinkin kun rakkauden kohde on poissa.

Kristityille agape on rakkauden korkein muoto. Perusmuodossaan agape on toisten olemassaolon sallimista: kun jumala loi maailman, se ei ollut voiman osoitus, vaan tilan antamista muille. Tällä lailla agape on pyyteetöntä, iloitsemista toisten olemassaolosta. Agapesta saa ehkä parhaiten kiinni, kun ajattelee omia lapsia. Heidät hyväksyy, heille antaa ilman mitään vastavaatimuksia, on helppo luopua jostain omasta, jos tietää, että siitä on apua/hyötyä lapsille. Lapsille on helppo antaa tilaa, vetäytyä syrjään. Ilo ei tule itsestä, vaan lasten ilosta, hyvinvoinnista, kehityksestä. Simone Weillin mukaan agape on juuri tätä, rakkautta ilman mitään ajatusta vastalahjasta, ilman mitään vaatimuksia.

Eroksen motto: haluan sinut! Filian motto: kiitos kun olet olemassa! Agapen motoksi voi lainata Robert Diltsiä: olet tervetullut, kuulut tänne, saat olla oma itsesi, tuen sinua olemaan oma itsesi, en vaadi sinulta mitään.

Eros on rakkautta, joka ottaa, joka osaa vain nauttia tai kärsiä; filia on rakkautta, joka nauttii ja jakaa; agape on rakkautta, joka hyväksyy, suojelee ja antaa tilaa olla ja kasvaa.